top of page

Det Roder!


Det Roder, Camilla Lender
Det Roder i Billed-Bladets tv-sektion

Jeg er blevet vært på et nyt tv-program om rod og oprydning på TV2. Programmet hedder ”Det Roder”.


Igennem 4 programmer besøger jeg 4 forskellige familier, som alle har det tilfælles, at de er overvældede af rodet i deres hjem. De har også alle det tilfælles, at de har været utroligt modige ved at turde melde sig, da produktionsselskabet Warner søgte deltagere til programmet.


Vær åben

Og lige præcis dét, at være åben og hudløst ærlig omkring sine problemer med rod (og andre former for overvældelse) er det første vigtige skridt på vejen mod at bryde sine uhensigtsmæssige mønstre.


Skam tåler ikke åbenhed

Når jeg arbejder med mennesker, som er groet til i rod, er det første vigtige skridt i processen næsten altid at skamreducere. Der er ofte meget skamfuldt at have mistet styringen med et område i sit liv. Skam kan kun eksistere isoleret i stilhed og mørke, så bare det at dele og sige højt, at man har et problem med rod og få bevidsthedens lys på problemet sammen med et andet menneske kan være meget helende og skamreducerende.


I programmet ”Det Roder” er det også meget tydeligt at deltagernes fine åbenhed om deres vanskeligheder og deres villighed til at vise deres rod frem er et vigtigt skridt på vejen mod at gøre noget ved deres problem.


Skab deadlines for dig selv

Et andet meget vigtigt aspekt for deltagernes motivation, som jeg har tænkt en del over efterfølgende, var at familierne, fordi processen skulle blive til et tv-program, fik en klar og tydelig deadline, som involverede andre mennesker – i det her tilfælde mig som terapeut samt et tv-hold. De skulle ”stå til regnskab” for deres eventuelle manglende fremskridt og blev holdt til ilden løbende ved at have vidner til processen. Værdien af at blive holdt i hånden og tjekket op på igennem processen kender og accepterer vi alle umiddelbart, når det fx drejer sig om at komme i gang med fysisk træning med en personlig træner. Men mange vægrer sig mere ved at bede om hjælp og støtte til mere psykiske processer, hvor vi skal bryde mønstre, som vi måske skammer os over, selvom det er mindst lige så værdifuldt for motivationen.


Værdien af livsvidner

Mange som har problemer med rod isolerer sig mere og mere og holder helt op med at invitere andre ind i deres hjem, selvom livsvidner og åbenhed om problemet er det, de har allermest brug for. Når man isolerer sig, får man ikke de naturlige oprydningsdeadlines i form af forskellige menneskers besøg, som lige gør, at man tager sig ekstra sammen og får ryddet det værste, mest skamfulde rod af vejen.


Deadlines giver motivation

I mit eget liv oplever jeg ofte værdien af deadlines. Hvis man, som jeg, har tendens til at være en ”procrastinator” - én der udsætter opgaver til sidste øjeblik eller måske bare ikke får dem gjort uden en ”kniv for struben”, så er deadlines som involverer andre mennesker en kæmpe saltvandsindsprøjtning til motivationen.


Jeg når så meget, jeg ellers aldrig ville have fået gjort, i dagene inden vi får middagsgæster eller skal holde en havefest.

  • Så hvis du er træt af, at din udestue eller altan er fyldt med skrammel så inviter en flok venner på altan/udestue-party om en måned.

  • Hvis dit soveværelse er proppet, inviterer du en ven eller kæreste på sleepover.

  • Hvis din bil ligner noget der er løgn, tilbyder du at køre til håndbold i næste uge.

  • Eller du kan gøre som min kære frisør, beslutte dig for at leje hele dit hjem ud gennem ”Airbnb” nogle uger hver sommer for at sikre dig en deadline for at komme effektivt til bunds i bunkerne og få brudt stagnationen i hjemmet én gang om året. :)

Hvis du har lyst til at følge familiernes oprydningsproces i ”Det Roder” er det 4 tirsdage fra tirsdag den 6. august kl. 20.50 på TV2 eller når som helst på TV2Play.


Kærlig hilsen Camilla

Livsoprydning.dk

1.449 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comments


bottom of page