MARIE KON-DO OR NOT TO DO?
Er Marie Kondos oprydningsmetode noget for dig?
Kondo bølgen ruller
For én der, som jeg, har tænkt og undersøgt og læst så meget om oprydning gennem mange år, er det super interessant at se interessen for den japanske oprydningsekspert Marie Kondo blusse op på de sociale medier efter at hendes ”Tidying up with Marie Kondo” programserie om oprydning blev lanceret på netflix i starten af januar måned. Jeg købte og læste selv (selvfølgelig!) Marie Kondos bog ”Magisk oprydning” da den udkom i Danmark i 2014, og min konklusion dengang var, at bogens metode med at berøre og tale med og forholde sig følelsesmæssigt til alle sine ejendele, måske ikke var den mest hensigtsmæssige og effektive metode for en type som mig, der er enormt knyttet til mange af mine ting.
”At rive plasteret af”
Jeg var på det tidspunkt selv nået til den konklusion, at nogen gange var jeg simpelthen bare nødt til at ”rive plasteret af” uden at overtænke tingene og fx lade min mand køre til genbrugspladsen med de ting, jeg havde sorteret. Ellers oplevede jeg ofte, at jeg kom til at stå på genbrugspladsen og kigge kasserne med bøger eller børnetøj – eller hvad det nu var – igennem en ALLER sidste gang og så ende med at tage 3-4 ting fra, som jeg tog med hjem igen, fordi jeg fortrød. Så dét at stå og forhandle med hver enkelt stykke tøj, bog eller køkkenredskab blev en alt for overvældende følelsesproces for mig.
For mig var det næsten, som hvis du bad et lille barn mærke efter, hvilken sut eller hvilke bamser der vækker mest glæde, og så bede barnet om at tage afsked med resten.
Jeg har enormt svært ved at sortere fra og smide ud. Og oven i købet også at skulle udvise taknemmelighed og sige TAK til den bog eller det stykke tøj for dét, de havde hjulpet mig med, vanskeliggjorde faktisk afskeden og separationsprocessen yderligere for mig.
Og nu blusser Marie Kondo begejstringen så op på de sociale medier, og jeg sidder og tænker på alle de oprydningsudfordrede mennesker, som måske har det ligesom mig med at skille sig af med deres ting.
Jeg lægger mærke til, at de mennesker som er meget begejstrede for Marie Kondo's metode er mennesker, som virker ret strukturerede og ordentlige i forvejen.
For dem bliver Marie Kondo's filosofi og foldemetoder lige "jordbærret på lagkagen" i deres i forvejen rimeligt veletablerede oprydningsvaner. Men sådan er det ikke for mig!
Jeg synes også, det er meget fascinerende og inspirerende at se, når mennesker får ryddet op. Jeg elsker at se de ordnede skabe og skuffer med ting der står foldet i lodrette, snorlige rækker, men for mig fungerer Marie Kondo’s råd bare lidt på samme måde, som en diætists enkle råd må virke for en overspiser:
”Du skal bare lade være med at spise sukker og spise mere protein og grønt.”
”Du skal bare tage alle dine ejendele og tage stilling til dem og tage afsked med dem, som ikke vækker glæde!”
ØH JA! Det ved jeg jo godt. Men det er jo lige netop det, jeg har rigtig svært ved at gøre og gennemføre og blive ved med!
Motiverende oprydningsbog
For mig har den allermest motiverende oprydningsbog nogensinde været Karen Kingstons gamle bog fra 2000 ”Ryd op i dit rod med feng shui”. Karen Kingston skriver i virkeligheden ikke ret meget om, hvordan man skal rydde op. Hun beskriver derimod, hvad det kan betyde for dit liv – dine tanker, dine relationer, dine drømme og for energien i dit hjem, hvis der er stagneret rod forskellige steder omkring dig. Som Kingston selv skriver:
”Denne bog fortæller ikke, at du ”burde” gøre dette eller hint, men forklarer hvordan rod kan påvirke dig, således at du fra nu af kan træffe dit eget valg baseret på velinformerede kilder.”
Indre modstand mod metoder og kontrol
Karen Kingston har vist mødt en del mennesker som mig, der oplever indre modstand ved at blive fortalt præcis, hvad de skal gøre.
Og det er måske netop hovedårsagen til, at jeg bliver mere motiveret til handling af Kingston end Kondo. Kingstons fokus på at jeg skal træffe mit eget valg, samt hendes mange informationer om hvordan rod kan hæmme mig i mit liv, motiverer og inspirerer mig uden at provokere min indre obsternasige teenager. Kondos konkrete retningslinjer, foldemetoder og bestemte måder at gøre tingene på får min indre teenager til at skrige:
”Gu’ vil jeg ej!”
Min indre teenager
Hvor umodent det end lyder, så bliver jeg ofte konfronteret med min indre teenager eller mine ”Rasmus modsat”-tendenser, når jeg gerne vil udvikle mig, og jeg er efterhånden kommet til den konklusion, at jeg bliver nødt til at samarbejde med min indre oprørske teenager og finde metoder til udvikling af nye vaner, som levner plads til, at jeg gør tingene på min egen måde og i mit eget tempo, så jeg ikke får trigget min indre teenagers frihedstrang og modstand.
Opskrift på oprydningsmotivation
Der er ingen opskrift på oprydningsmotivation, som virker på os alle. Vi har alle sammen forskellige følelsesmæssige akilleshæle, skyggesider og triggerpunkter, så vi oprydningsudfordrede må hver især i gang med at sammenstrikke vores egen lille opskrift, hvor vi styrer udenom vores egne mere eller mindre bevidste modstandsområder. Jeg er godt i gang med at sammenstrikke min, og den består af en hel masse forskelligt. Der har både været idéer, jeg med det samme har skrottet, og metoder jeg kan bruge dele af. Enkelte ”Simple Living” tanker – såsom idéen om en minimalistisk garderobe bestående af fx kun 20 ting – har jeg helt forkastet. Det fungerer ikke for mig. Andet kan jeg bruge noget af på min egen måde.
Jeg kan godt bruge: Marie Kondo’s fokus på energien i hjemmet og på taknemmelighed for de ting, man ejer, hendes bevidsthed om, hvad man kan gøre for at hæve energien ved fx at lufte ud, bruge røgelse eller anden duft, tænde et lys og have friske blomster. Jeg kan se det praktiske i at folde ting lodret i skuffer, så man hurtigt kan overskue, alt hvad man har. I min søns multikulørte T-shirt skuffe giver det så god mening. I min egen T-shirt skuffe med sort på sort, virker det knap så brugbart.
Hvis du er lidt oprydningsudfordret som jeg, så søg inspiration mange forskellige steder og prøv at finde lige præcis dét, som virker mest motiverende for dig. Om det er tanken om, at strømperne bliver kvalt i skuffen, hvis de er rullet sammen og ikke står lodret, eller tanken om at rod på loftet kan begrænse dine højere aspirationer og muligheder – det er HELT op til dig!
Mine egne personlige motivationstricks er:
At starte med at løfte energien i hjemmet ved at lufte grundigt ud og høre høj, glad musik. At sætte en timer på 10-15 minutter og beslutte, at jeg rydder op et bestemt sted i det tidsrum. At aflede mig selv med underholdning i ørerne fx pod casts eller TED-talks, mens jeg rydder op. At købe friske blomster og stille dem frem FØR jeg rydder op. Jeg nyder, før jeg yder. At læse lidt i en oprydningsbog fx ”Ryd op i dit rod med feng shui”. Sæt 5-10 minutter af, så du ikke fortaber dig i læsningen som overspringshandling. At love mig selv en belønning, når en oprydningsopgave er færdig. Fx en god kop te eller et afsnit af yndlingsserien. At tælle ned 5-4-3-2-1 som Mel Robbins anbefaler – og så bare gøre NOGET! Ganske få ting samlet op, vasket af, foldet og smidt ud er LANGT bedre end ingen handling og stivnet stagnation.
Så find din helt egen inspiration.
– Og prøv om du kan være lidt selvkærlig i processen.
Kærlig hilsen Camilla <3