top of page

GØR KEEEDELIG OPRYDNING MERE HYGGELIG

Om at nyde før man kan yde.

Image by Annie Spratt

Suk, det roder

 

Det jeg kommer til at skrive her, vil nok være svært at forstå for de fleste strukturerede ordensmennesker.

For ordensmennesker er oprydning, sortering og rengøring i værste fald noget de bare resolut får overstået. I bedste fald noget de rent faktisk finder en vis tilfredshed og måske sågar nydelse i.

 

SÅDAN HAR JEG DET IKKE!!!

 

Jeg elsker at have et ordentligt, rent og overskueligt hjem, men jeg hader de daglige gøremål, som er nødvendige for at opretholde et rart hjem. Hader er måske for stærkt et ord, men jeg synes virkelig, at det er så gudsjammerligt kedsommeligt at fylde opvaskemaskinen, tømme opvaskemaskinen, samle rod op, lægge tøj på plads, tømme skraldespand osv osv. For det stopper aldrig!

 

Der er ikke andet for, som et fornuftigt og ansvarligt voksent menneske, at acceptere, at de gøremål skal gøres igen og igen hver dag hele året rundt livet igennem, men monotonien og den evige gentagelse i den erkendelse kan næsten give mig klaustrofobi. Og jeg ved godt, at det hænger sammen med, at jeg har en stor frihedstrang, og jeg lider måske også af et forsinket teenageoprør, men det bliver opvaskemaskinen jo ikke tømt af!

 

Jeg kan gå som katten om den varme grød i mange timer, før jeg får taget opvasken eller ryddet op i stuen. Jeg mærker livsenergien sive ud af mig, når jeg ved, der er en stor bunke vasketøj, der skal foldes og lægges på plads. Jeg overser uskyldigt nullermændene i hjørnerne i dagevis, før jeg SLÆBER mig modvilligt hen for at hente støvsugeren.

Summa summarum – jeg er ikke et effektivt og struktureret ordensmenneske, som nyder oprydning eller rengøring.

 

Men jeg er, efter mange års flygten fra ansvaret for alle de kedelige opgaver, ved at lære at være mere ordentlig. Og det gør jeg ved at snyde mit indre dovendyr. Jeg lokker og pynter og ”sugarcoater” og underholder mig selv gennem pligternes kedsommelighed, og det VIRKER!

 

Her er mine 3 mest effektive tips til at komme i gang med oprydning:

1. Pynt før du rydder op:

Mit første tip er stik imod alt, hvad vi har lært som børn om at yde før man må nyde. Men hvis du, som jeg, er æstetiker og inspireres og motiveres af skønhed, kan det virkelig hjælpe dig i gang med oprydningen.

 

Min kære mand synes, jeg er komplet tosset, men ofte, når vi skal rydde op og gøre rent i hele huset, fx før vi skal have gæster, køber jeg en buket blomster og begynder som det første at sætte blomster i små vaser rundt omkring – midt i alt rodet. Selvom det måske er, hvad forfatteren Debbie Ford ville have kaldt ”at putte soft-ice på en lort”, så giver det mig på en eller anden måde et pejlemærke – en vision - om du vil, om hvor skønt der bliver i mit hjem lige om lidt, når der er ryddet op og gjort rent. Ved at se de smukke blomster midt i alt det uordentlige, får jeg sat tingene i relief og får lyst til at rydde op. Jeg ser både tydeligt, hvor meget hjemmet trænger til oprydning, og hvor dejligt det kan blive på kort tid, hvis bare jeg går i gang!

 

To andre nemme ting du kan gøre for at styrke din oprydningsmotivation og lynhurtigt hæve energien i dit hjem er at åbne en masse vinduer og lufte grundigt ud og spille høj, glad dansemusik.

 

Det er super effektivt!

2. Bestik dig selv:

Bestik dig selv på udspekuleret manipulerende vis med en belønning, du kun får lov til at få, når du har udført opgaven. Et eller andet du elsker at spise, drikke eller gøre. ”Når jeg er færdig med at ordne køkkenet, vil jeg drikke en kop af min yndlingste, mens jeg læser et kapitel i min krimi”. Det kunne også være at se et afsnit af din yndlingsserie, høre din favoritsang, købe din yndlingskaffe på en café, tage en lur eller spise noget lækkert, du holder af. Det er ligegyldigt hvad det er, så længe det lokker og frister og motiverer dig til at komme i gang og blive færdig!

 

3. Underhold dig selv:

Et sidste yderst effektivt kneb, som har hjulpet mig igennem mange store bunker vasketøj, er at aflede mig selv og camouflere den kedelige opgave ved at lytte til noget spændende imens. Jeg er stor fan af det, der hedder TED-talks (se på www.ted.com.) Alle mulige intelligente og interessante mennesker inviteres til at holde et komprimeret ca. 18 minutter langt foredrag om noget, de gerne vil fortælle verden om. Det er der kommet nogle utroligt spændende små foredrag ud af, og jeg siger dig, du kan nå meget kedeligt vasketøj eller oprydning på 18 minutter. Du kan også finde forskellige podcasts eller høre radio fx ”Mads og Monopolet”, bare find noget som DU synes er så spændende, at det føles som om oprydningen lynhurtigt er overstået.

PS: jeg kan på det varmeste anbefale forfatteren til ”Spis, Bed, Elsk” - Elisabeth Gilberts tale om genialitet eller Breneé Browns to taler ”Styrken ved sårbarhed” eller ”At lytte til skam”.

 

 

At love sig selv en præmie eller gøre oprydningen mindre kedelig med lidt underholdning vil måske virke indlysende og banalt for mange (ordensmennesker), men hvis du har haft det bare en lille smule ligesom mig, og kender til følelsen af overvældelse, kan de her små tips gøre en stor forskel. Nogle gange skal vi lige mindes om, hvordan forskellige livsopgaver faktisk kan udføres på en langt mere selvkærlig og hyggelig måde blot ved at indføre ganske små ændringer.

 

God fornøjelse med at pynte, bestikke og underholde dig til et hyggeligt hjem!

bottom of page